Дупнишките спасители с 16-часова акция за живота и здравето на 18-годишно белгийче

DenNews.bg
09.07.2018
размер на текста:

Снимки: Планинска спасителна служба-Дупница

Дупнишките спасители и колегите им от Самоков проведоха 16-часова акция за спасяването на 18-годишно момче от Белгия, пострадало при слизане от Додов връх, 2600 метра надморска височина.
Заради лошите метеорологични условия реално животът и здравето на момчето скаут са били в риск – след падане, момчето е останало обездвижено заради травма на коляното на стръмен и хлъзгав участък, а в тези дни планината е леко казано негостоприемна, валят проливни дъждове, има мъгли, гръмотевични бури и силен вятър.
В акцията са се включили седем спасители от Дупнишкия отряд и техни колеги от Самоков.
Сигналът до дупничани е подаден вчера следобед от спасителите от Самоков, които са получили обаждане от група от 15 белгийски скаути.
Спасителите установяват, че с пострадалото момче е останал само един от белгийската група, което до някъде е обяснимо – лошото време е било риск за всички младежи. За щастие групата е разполагала с термо фолио, с което пострадалият е бил увит до пристигането на спасителите.
Кракът на момчето е шинирано от спасителите, след което групата веднага предприема слизане, като е избран маршрут към Седемте рилски езера. През целия път спасителите са носили пострадалото момче на носилка.
Акцията е усложнена, защото носилката се счупила. Слизането продължило, след като тя била поправена с подръчни средства, но в района на Езерата вече окончателно се повредила. Това наложило част от спасителите да слязат до новата хижа и да вземат друга носилка. Така момчето е свалено до хижата към 4 часа тази сутрин, а след това с лифта и до чакащата го в Паничище линейка.
Дупнишките спасители, участвали в акцията са: Борислав Ранков, Мартин Джокин, Златомир Огнянов, Георги Никифоров, стажант-спасителката Евелина Малинова, Божидар Джокин и Емил Павлов. Акцията е и първият сериозен преход за 6-месечното куче Тоби на Георги Никифоров, което тепърва ще бъде обучавано за куче-спасител.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети