Отдават на търг килията на Нелсън Мандела, за момента цената на нощувката е $300 000

DenNews.bg
05.07.2018
размер на текста:

Една нощ в затворническата килия, където Нелсън Мандела е прекарал 18 години от живота си, е оценена на най-малко 300 000 щатски долара.
Южноафриканска неправителствена организация е организирала онлайн търг за отдаване на килията с размери 2,4 на 2,1 метра, намираща се в затвора на о. Робен, близо до Кейптаун.

Инициативата е част от честванията по повод 100 години от рождението на активиста за човешки права и първи чернокож президент на Южна Африка, кулминацията, на които ще бъде на 18 юли, пише БГНЕС.
Наддаването, което ще приключи на 16 юли, е започнало при цена 250 000 долара, но сумата бързо е набъбнала до 300 000 долара. Средствата ще отидат за благотворителност – подпомагане на затворници да получат висше образование.
Победителят в аукциона ще има честта да прекара нощта в емблематичната килия №7, а други 66 от участниците в търга ще могат да спят в други части на затвора. Съоръжението е превърнато в музей и е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Инициативата бе подложена на множество критики в медиите и социалните мрежи. Организаторите получиха редица обвинения, че по този начин се подиграват на истинските затворници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети