Брат на депутат е част от група, поръчала следене и побой на убития данъчен шеф

DenNews.bg
04.07.2018
размер на текста:

 Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за рекет, действала на територията на София и други градове в страната от март 2016 г.

Трима от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата (който е брат на народен представител), бяха задържани на 3 юли 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Приморско и Белово. Четвъртият участник в момента е в Бургаския затвор, където изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие.

Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица.

Събрани са доказателства, че групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено „Фискален контрол” в НАП Иво Стаменов.

Сред основните задачи на разследващите дейността на престъпната група е да установят дали нейни участници, или лица, на които са възлагани поръчки за насилствени действия, имат връзка с покушението над данъчния служител.

Припомняме, на 18 декември в центъра на столицата 43-годишният Стаменов бе прострелян на път за работа. Директорът на отдел "Фискален контрол" в НАП беше прострелян в дясното рамо, като бяха засегнати големи кръвоносни съдове. След две операции състоянието му беше стабилизирано.

На 12 януари беше съобщено, че Иво Стаменов е починал в болницата.

Стрелбата срещу него бе определена като посегателство срещу държавността.

По информация на БНР, ръководител на групата е Борис Аврамов, брат на депута Димитър Аврамов. Димитър Аврамов бе народен представител от ГЕРБ в предишното Народно събрание, а на последните избори се появи в листите на ДПС и бе избран за народен представител от Монтана.

Припомянем, Димитър Аврамов е подсъдим за търговия с влияние. Обвинен в за това, че през 2012 във Враца, Плевен и Монтана подпомогнат от Методи Петков поискал 50000-60000 и получил 100000 лв от търговец, за да упражни влияние върху решение на директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана.

Софийски градски съд оправда през 2016 г. Аврамов, но Апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото обратно в СГС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети