Турското правителство прие постановление за преминаване към президентска република

DenNews.bg
04.07.2018
размер на текста:

 Турското правителство прие постановление за прехвърляне на властта към президента, информира "Рейтерс".

Това е в съответствие с прехода на страната към президентската система на управление след миналогодишния референдум и проведените през юни президентски и парламентарни избори.

Постановлението, публикувано в Официален вестник, променя закони, които датират 1924 до 2017 г. Пълномощията на премиера и на кабинета са съсредоточени в ръцете на държавния глава.

През миналата година на референдум турците подкрепиха президентска система. Успехът на президента Реджеп Ердоган беше потвърден на вота на 24 юни.

С промените се закрива постът на премиер и Ердоган ще може да формира и ръководи министрите, а също така да уволнява държавни служители без парламентарно одобрение.

Правителството издава постановления, заобикаляйки парламента, от въвеждането на извънредно положение след неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г. Ердоган обеща да отмени режима след изборите.

Промените ще влязат в сила, когато Ердоган положи клетва. Според "Дейли сабах" церемонията по полагане на клетва е на 9 юли в 16,00 часа местно време в президентския дворец. Новият президентски кабинет ще бъде обявен на същия ден.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети