Заради чумата: Ветеринари тръгват по селата на Дупница, ловци тръгват по гората

DenNews.bg
25.07.2018
размер на текста:

Ветеринарни екипи ще обиколят селата в община Дупница за маркиране на всички домашни прасета, заради това всички собственици трябва да се обадят или посетят селските кметства и да подадат информация за всяко животно. Маркирането на прасетата ще стане по съответните списъци, а собствениците трябва да знаят, че при евентуална зараза и загуба на животни няма да получат обезщетение, ако животните не са маркирани.


Докато ветеринари обикалят селата, ловдци тръгват по гората в търсене на умрели диви прасета. Това е друга от мерките, набелязана на заседанието на епизоотичната комисия във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. За момента в България няма констатирана зараза, но в Европа има няколко огнища на заболяването.
На срещата в Община Дупница присъстваха д-р Георги Тимчев – гл. инспектор в ОДБХ-Кюстендил, Райна Сапаревска – гл. инспектор в РЗИ-Кюстендил, д-р Васил Ушатов – РВЛ към ОДБХ- Кюстендил, Димитър Димитров – представител на ИАРА, кметове и кметски наместници от община Дупница, както и служителите от отдел "Екология".
Африканската чума е заразно остро протичащо вирусно заболяване, характеризиращо се с висока заболяемост и смъртност, близка до 100%. Боледуват само домашни и диви свине. Инкубационния период е от 2 до 25 дни (обикновено 3-8 дни).

Ще бъде извършван постоянен ветеринарномедицински контрол съвместно с общински служители и ветеринарномедицинските инспектори за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти и извършване на контрол по забрана за продажба на животни на нерегламентирани пазари за животни. Съвместни проверки ще се правят с представители на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви свине. Кметовете на населените места ще трябва да изготвят списък с броя свине на собствениците и да подават сигнали на ОДБХ и официалните ветеринарни лекари при подадени такива от стопани за съмнителни случаи на болни и умрели свине.
Превантивните мерки към собствениците на свине включват недопускане излизането на животните извън дворовете, а да бъдат отглеждани в затворени помещения, да не се допуска контакт между свине, живеещи в дивата природа и домашни, да се предоставят свинете на РВЛ за поставяне на ушни марки (за свине, които нямат такива). Забранява се отглеждането на свине с отпадъци от депата и изхранването с кухненски отпадъци.
Директорът на РДГ Кюстендил и ръководителите на ловно-рибарските дружества ще организират засилено претърсване за откриване на трупове на свине. При откриване на такива веднага да се сигнализира в ОДБХ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети