Смесен хор „Рилски звуци" към читалище "Зора" в Дупница с първа награда на Международния хоров фестивал в Албена

DenNews.bg
18.07.2018
размер на текста:

 Наградата „Лауреат първа степен" получи смесен хор „Рилски звуци" на 15-ия международен фестивал за хорово изкуство „Маестро Медникаров" в курорта Албена. Призът беше спечелен в състезание с още 12 участващи състава. Единодушно, журито е дало своята отлична оценка за показаното високо художествено ниво на трудните за изпълнение творби, включени във фестивалната програма на хора. В състава на журито фигурирали известни композитори, диригенти и културни деятели.

Ето какво сподели диригентът Огнян Митонов за наградата и работата си с хор „Рилски звуци": „Малко повече от година съм диригент на Смесен хор „Рилски звуци" при НЧ „Зора 1858". Още от началото на работата ми с хора, една от основната ми цели беше да обновя и обогатя репертоара. За този период имаме доста изяви с най-разнообразна програма, включваща православни творби, кантатно-ораториални произведения, хорове от опери и мюзикъли, български песни в народен и възрожденски стил. Имахме и съвместно участие в концерти с професионалния оркестър „Митонисимо". Такова съчетание не се е случвало отдавна с хор от Дупница. Това са стъпки, които движат състава във възходяща посока и издигат неговия авторитет. Смятам, че обществеността в Дупница също оценява и се радва на нашите изяви.

На фестивала в Албена се представихме с шест атрактивни и разнообразни творби, повечето от които са нови в нашия репертоар. Самите хористи приемат радушно новите произведения и ги изпълняват с удоволствие. Усещаме как с всяка нова изява и творческа цел която гоним, хорът надгражда и постига по-високи резултати. Получената награда ни прави щастливи и мотивира желанието ни за нови изяви. За мен е удоволствие да работя с толкова сплотен, отговорен и влюбен в музиката състав."

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети