ГЕРБ със сигнал срещу Елена Йончева за общ бизнес с Цветан Василев

DenNews.bg
18.07.2018
размер на текста:

ГЕРБ внася днес сигнал в прокуратурата, новата антикорупционна комисия и Националната агенция за приходите заради съдружие на депутата от "БСП за България" Елена Йончева с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Искането на управляващата партия е Йончева да бъде проверена за пране на пари и други закононарушения, обяви днес депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

След разкриването на роднински назначения в община Хасково Делян Добрев обвини Елена Йончева, че има съдружие с лица, свързани с куха фирма, по която са прокарвани средства от фалиралата КТБ. В дебатите по вота на недоверие към правителството заради провал в борбата с корупцията през януари т.г. депутатът от ГЕРБ изнесе информация, според която чрез "Авторска телевизия" ЕООД Елена Йончева е съдружник с регистрираната на Британските Вирджински острови "Далий трейдинг лимитид". Йончева и офшорната компания са собственици на "Офроуд ООД", чиито сметки са били в КТБ. В общото дружество Йончева внесла само 5 хил. лева, а офшорната фирма - 315 хил. лева. По думите на Добрев през януари "Далий трейдинг лимитид" е свързана с фирма, която според одиторите на КТБ била куха и оттам били прокарвани средства от банката.
В последните месеци Добрев на няколко пъти повдигаше темата с въпроси към Йончева за офшорната фирма, за източването на КТБ и за отношенията й с Цветан Василев, а тя го призова да внесе сигнал в прокуратурата.

Днес депутатът представи информация, че реалният съдружник на Йончева в "Офроуд ООД" е именно Цветан Василев. Той цитира и показа публикация от в. "Капитал" от 28 май т.г., озаглавена "Офшорните владения на Цветан Василев" - в нея се посочва, че според материали по делото за КТБ Цветан Василев е бил собственик на десетки офшорни компании, сред които и "Далий трейдинг лимитид".


"Имам усещане, че една кака от парламентарната група на БСП е с двата крака в батака", обяви бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който направи изявление пред медиите заедно с Делян Добрев в парламента днес. Тодоров попита още дали става дума за източване на КТБ през тази фирма.


В отговор Елена Йончева обяви, че ще съди двамата представители на ГЕРБ за клевета. Според нея направеното от Добрев и Тодоров изявление е престъпление по чл. 286 от Наказателния кодекс, където пише, че "който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание".


"Клеветата на ГЕРБ няма да спре разследването ни за къщата в Барселона, информация за която вече се появи в медиите", каза Йончева. Миналата седмица в предаване на Сашо Диков по "Евроком" премиерът Бойко Борисов отрече да има връзка с къща в Барселона след внушения на въртящо се във "Фейсбук" анонимно видео. Източник: dnevnik.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети