Манолова изумена, че синдикатите сa против пенсионирането на миньори от Бобов дол

DenNews.bg
17.07.2018
размер на текста:

Омбудсманът Мая Манолова, която бе изгонена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, изрази опасения, че съветът действа срещу интересите на миньорите ор Бобов дол.
„Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник (около 80 души) да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички останали миньори до края на миналата година“, това обясни Манолова и припомни, че промените бяха внесени още в края на януари чрез председателя на парламента Цвета Караянчева.
Манолова обясни, че е била помолена от Светлана Ангелова, която има ангажименти в избирателния си район, да дойде на това заседание. За това е уведомила и министъра на труда и социалната политика още в края на миналата седмица.
Защитата на законопроекта се налага, според Манолова, тъй като в края на миналата година без никакви дебати в парламента и без финансова обосновка на миньорите е отнето правото да се пенсионират по реда, по който са се пенсионирали до момента.
Става дума за миньорите с 10-15 г. трудов стаж.

"За мен е абсурдно синдикат, който защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на последните 80 души от последния закрит рудник - това е рудник "Бобов дол", по условия, които са били валидни до края на миналата година. Това е нечестно, несправедливо. Точно тук, точно от синдикатите не очаквах подобна позиция", коментира тя.

Стана ясно, че НОИ е издал съответното указание и за всички, които са съкратени през 2017 г. е била дадена възможност, въпреки променените в края на миналата година текстове, да се пенсионират по досегашния ред.
Това са миньори от последния закрит рудник - от преди три дни. Утре законопроектът ще се гледа в социална комисия. Законопроектът е внесен от Светлана Ангелова през ПГ на ГЕРБ.
Манолова изтъкна, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно.
Кметът на Бобов дол също потвърди, че законопроектът засяга 80 души. "Заедно с г-жа Манолова дойдохме тук, за да искаме подкрепа и странното е, че точно синдиката на КНСБ, който би трябвало да защитава интереса на миньорите - да имат нещо против това миньорите да присъстват", заяви Величкова.Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети