Изгониха омбудсмана Мая Манолова от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

DenNews.bg
17.07.2018
размер на текста:

Омбудсманът Мая Манолова бе изгонена от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Синдикати и работодатели се изказаха против присъствието на омбудсмана, позовавайки се на правилника за функциониране на Тристранката.
Омбудсманът Мая Манолова поиска да присъства във връзка с разглежданите от съвета закони, касаещи правата на хората с увреждания, както и въз основа на Закона за омбудсмана, даващ й право да присъства на заседания, на които се обсъждат законодателни промени, касаещи правата на българските граждани.
Димитър Манолов, заяви: Можех и аз да доведа 200-300 миньори. Иван Кокалов от КНСБ също бе против омбудсманът да присъства на това заседание - в противен случай на базата на това наше изключение от правилника, всеки един може да дойде и да присъства и да ни става супервайзер, коментира той.
Манолова настоя на няколко пъти, че Законът за омбудсмана й дава право да присъства на всички заседания, които касаят до правата на българските граждани.
Освен това стана ясно, че на третия законопроект тя е и вносител, тъй като Светлана Ангелова от ГЕРБ я припознава.

"Мисля, че това е най-нормалното нещо - омбудсманът да присъства на заседание, на което се обсъждат законопроекти, които касаят правата на българските граждани", заяви Манолова и отсече: "Моето място е тук."
Валери Симеонов, председателстващ заседанията на Тристранния съвет изтъкна, че съветът работи по определен правилник и поиска документ, с който Манолова да покаже, че е упълномощена от г-жа Ангелова да представи законопроекта.
"Няма как аз първо да наруша правилника", каза още Симеонов.
Валери Симеонов коментира и че всяко заседание е съпроводено с доста взривоопасна атмосфера.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети