Съдът отстрани Иванчева от кметския пост

DenNews.bg
08.06.2018
размер на текста:

Апелативният специализиран съд потвърди решението на по-долната инстанция и отстрани от длъжност кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Решението е окончателно. И втората съдебна инстанция се аргументира с това, че служебното положение на Иванчева й предоставя широки правомощия, неограничен достъп до документи в общината и възможност да влияе пряко на свидетели и доказателства, особено ако в бъдеще й изменят мярката за неотклонение в по-лека. Сега тя е с най-тежката - задържане под стража.
Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха задържани при показен арест в центъра на София през април, като им беше повдигнато обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.
Решението на втората съдебна инстанция се отлагаше вече два пъти по искане на обвиняемите за време, в което да се запознаят с доказателствата срещу тях. Председател на съдебния състав, който разглеждаше искането за отстраняването на Иванчева, е Галя Георгиева (член на предишния състав на съдебния съвет).

Биляна Петрова разбра в съдебната зала, че е била уволнена и делото по искането за отстраняване от длъжност ще продължи само срещу Иванчева. Заповедта за освобождаването на Петрова е от 4 юни, като е спазена процедурата, че тя е в отпуск.
Петрова заяви, че няма да я приеме, защото е в платен отпуск и връчването се случва в извънработно време. По думите ѝ случващото се е „преврат”.
Иванчева и Петрова, поискаха да не се дава ход на делото и още време да препишат всички СРС-та по делото, защото установили, че е започнала подмяна на страници.

Диалози между другия обвиняем Петко Дюлгеров и бизнесмена, от когото, според прокуратурата, тримата са поискали и получили 70 хиляди евро Александър Ваклин, които вече били чели, няколко дни по късно били редактирани в полза на Ваклин, твърдят Иванчева и Петрова.
На 23 май по-долната съдебна инстанция уважи искането на прокуратурата да отстрани двете обвиняеми, които повече от месец са в ареста. Спецсъдът прие, че не може да протече обективно разследване, ако обвиненият по делото има законово право да уволнява свидетел по същото дело, и затова отстрани Иванчева. Повод за това стана заповед на кмета от ареста с дата 21 май, с която тя уволнява един от своите заместници - Румен Русев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети