Пожар горя в забранената зона в Чернобил

DenNews.bg
06.06.2018
размер на текста:

Горски пожар, който избухна в Чернобилската забранена зона вчера, вече е локализиран, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна.
Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища – трева, храсти, паднали дървета и пънове.
В борбата с огъня участват 35 единици техника, включително самолети и хеликоптер, и 150 пожарникари.
Системата за контрол на радиационната обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като първоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен.
Полицията разследва причините за възникването на пожара.
В Чернобилската забранена зона и преди е имало пожари, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона.
Четвъртият реактор на централата експлодира през 1986 г. при изпитания и причини най-тежката ядрена катастрофа в историята. Радиоактивни елементи, изпуснати от реактора заразиха, по някои изчисления, близо три четвърти от територията на Европа и най-вече Украйна, Русия и Беларус. Зоната около централата в радиус от 30 километра е необитаема и до днес. Другите три реактора в Чернобил продължиха да произвеждат електричество до окончателното им затваряне през декември 2000 г. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети