Данъчните започват проверки на автошколите

DenNews.bg
28.06.2018
размер на текста:

Националната агенция за приходите е установила укрити обороти от милиони левове само при четири проверки на автошколи в София. Данъчните започват поредна национална кампания срещу незаконните практики в бранша, докато самите инструктори твърдят, че заради няколко проблемни фирми се създават затруднения за всички.
Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни пред bTV, че са установили укритите данъци с помощта на информация от ДАИ: "Отчитат се, да речем, 600 курсисти, които са се явили на изпит. При една средна цена много подценена под пазара се получава минимален доход, който не е отчетен".
Той посочи, че масова практика е да се регистрират нови и нови фирми с оборот под прага за ДДС регистрация от 50 000 лв., като даже курсисти се местят от едно юридическо лице към друго.
"Ако една компания крие данъци, вероятността да прави и други нарушения не е никак малка - особено в такава отговорна задача като обучението на кандидат-шофьори", подчерта Бъчваров.
Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов на свой ред заяви, че ревизиите през годините са се правили без установени правила.
"Една част от нас се откупиха, на друга част актовете паднаха в съдилищата, но дадохме по 5-6000 лв. по съдебни дела", заяви Иванов и призова в диалог с бранша да се определи реална средна цена на курса, на база на която да се правят проверките.
Той обясни, че в цената за моточас (според него - 35 лв. т.е. общо 1085 лв. за целия курс с 31 моточаса) влизат 40 позиции и печалбата е 10 лв. "На тази цена ние се мъчим да излъжем държавата, за да оцелеем", призна инструкторът.
Иванов посочи като виновници за сегашното положение на бранша са недобросъвестните компании: "Не може да има курс за 190 лв., не може да има вътрешен изпит по теория 60 лв. за 7 минути (...) Има едни фирми, които дават безплатния обяд, те се роят на фирмички. Подписват се едни договори, че сте крепостен ученик на тази фирма и докато не си вземете изпита трябва да се явявате докрай".
По думите му едва 10% от фирмите в бранша са с нови учебни автомобили.
Росен Бъчваров подчерта, че е въпрос на конкуренция колко ще струва шофьорският курс. По думите на говорителя на НАП 88% от фирмите в бранша са били рискови.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети