Микроязовир преля и наводни пътища край Харманли

DenNews.bg
28.06.2018
размер на текста:

Микроязовир край Харманли е прелял и е наводнил пътища. Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов пред БНТ.
По думите му, през нощта са постъпили около 50 сигнала в Националния оперативен център. Те са свързани с наводнени мазета и приземни етажи.
Няма застрашени хора, няма бедстващи, никъде не се наложи да правим евакуация, съобщи Николов.
Причинените от валежите щети са в три области. "Условно нека го разделя на три - област Средец, наводнени са няколко стопански постройки и жилищни сгради, област Хасково - около Харманли - вследствие на обилните валежи един микроязовир е прелял, по пътя си е наводнил пътища. Пловдив - около 12-13 жилищни сгради, приземни етажи и 2 подлеза са наводнени", каза гл. комисар Николов.

В сряда привечер бе обявено частично бедствено положение в района на Ивайловград в три села - Ленско, Соколенци и Меден бук. Падналият там пороен дъжд, както и в Симеоновград, е достигнал 100 литра на литра на квадратен метър за последното денонощие, информира БНР.
Придошлите води са разрушили части на пътната настилка до село Ленско. Там са се образували дупки по 250 квадратни метра.
Второто населено място с частично бедствено положение е село Соколенци, където поради големия водосбор има увредена пътна настилка. Част от пътя е непроходим заради натрупани наноси и лепкава кал. В село Меден бук е отнесено половината от пътното платно с ширината на участъка над метър и половина и дължина около 5 метра.
В тези населени места няма пострадали и бедстващи хора. Екипи работят по захранването с електричество в пет ивайловградски села.

Проливен дъжд остави под вода улици в Сливен и блокира движението в града, съобщи bTV.
Пороят блокира възлови кръстовища. Десетки коли бяха във вода. Някои от тях бяха извадени от пожарната. Загубите и щетите шофьорите ще покриват сами.
На много улици водата достигна до къщите. Според местните хора причината за наводнението са непочистените шахти.
От полицията в Сливен заявиха, че след силния дъжд 5 автомобила са изтеглени от пожарната, мазета в близките села са отводнени, а от 2 часа няма сигнали, защото водата се е оттекла.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети