Наказаха ТЕЦ „Бобов дол“ за замърсяване на река Джерман с отпадни води

DenNews.bg
27.06.2018
размер на текста:

Районен съд-Дупница потвърди поредна санкция, наложена на ТЕЦ „Бобов дол“ от Басейнова дирекция за установено нарушение по Закона за водите-замърсяване на реките Разметаница и Джерман.
Глобата в размер на 3 000 лв. е наложена с наказателно постановление от месец февруари тази година след извършена през месец ноември м.г. проверка след подаден сигнал на горещия телефон на РИОСВ-Перник за наличие на замърсяване на река Джерман. Сигналът е предаден на Басейнова дирекция и последвала проверка. Тя е извършена в участъка при моста на река Джерман между селата Усойка и Блажиево. Там е установено, че водите на реката са замърсени, оцветени са в сиво и са мътни. Проверката е продължила по течението на река Разметаница, която се влива в Джерман. Установено е, че източник на замърсяването е бетонова шахта, от която се заустват отпадъчни води от клетка на „Черно езеро”, в което постъпват шламови води от производствената дейност на централата.
Установено е, че в единия край на бетоновата шахта има отвор на който е монтиран метален савак, като същият при проверката е отворен и водите постъпващи в шахтата, посредством канал, се заустват в река Разметаница. Това място на заустване на отпадъчни води в река Разметаница не присъства в Комплексно разрешително, издадено на ТЕЦ „Бобов дол”ЕАД за ползването река Разметаница, което представлява нарушение на Закона за водите.
Районен съд прие, че извършването на административното нарушение е доказано и е установено, че при осъществяване на търговската си дейност ТЕЦ „Бобов дол“ зауства производствени отпадъчни води в река Разметаница без основание, а именно при липсата на Разрешително за заустване на отпадъчни води. Съдът счете още, че видът и размерът на санкцията е в предвидения от закона размер.
Решението на Районен съд подлежи на обжалване пред Административен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети