Глоби за трима футболисти на Швейцария заради жестове на Световното

DenNews.bg
26.06.2018
размер на текста:

Футболисти от отбора на Швейцария отнесоха глоби, заради показани жестове по време на мача със Сърбия на Световното първенство в Русия-с ръце показаха двуглавия орел от националното знаме на Албания. Тримата играчи обаче няма да бъдат отстранени от предстоящите мачове на първенството.
Дисциплинарната комисия на световната централа откри дело срещу Гранит Джака и Джердан Шакири заради показаните от тях жестове. Те са глобени с по 10 000 швейцарски франка.
Стефан Лихтщайнер пък е санкциониран, защото в интервю след двубоя подкрепи съотборниците си. Той е глобен с 5 000 франка.

Жестовете на Джака и Шакири, които те показаха в изблик на радост от отбелязаните във вратата на противника голове (2:1 за Швейцария), предизвикаха остри коментари в Сърбия, като дори доведе до страхове, че стореното може да разпали напрежение между сръбските националисти и етническите албанци.
Президентът на Албания аплодира двамата футболисти, които са от албански произход.
Семействата на Джака и Шакири са от Косово, където сръбските репресии срещу албанското население бяха прекратени след военната намеса на НАТО през 1999 г.
Бащата на Джака прекарва три години и половина като политически затворник в Югославия заради подкрепата си за независимостта на Косово. Шакири е роден в Косово, а семейството му е избягало в Швейцария като бежанци.

Косово, в което мнозинството от населението е от албански произход, обяви независимост през 2008 г., но Сърбия и нейният съюзник Русия не я признават.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети