Президентът Иванов отказа да подпише указ за новото име на Македония

DenNews.bg
26.06.2018
размер на текста:

Президентът на Македония Георге Иванов отказа са подпише указ за ратифициране на окончателното споразумение за уреждане на различията, промени в Конституцията и името на страната, съобщава "МИА".
В решението, цитирано от кабинета на президента, са изброени няколко причини за отказ. "Нямам мандат да подпиша законопроекта, който обнародва закона. Един от стълбовете на кампанията ми през 2014 г. бе да не приема промяна на Конституцията за промяна на конституционното име на страната. Не приемам идеи или предложения, които застрашават македонската идентичност и граждани, индивидуалността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съвместно съществуване. Бях избран за президент въз основа на тази програма", се казва в изявлението.
"Споразумението няма конституционно основание и не е ратифицирано в съответствие с Конституцията. Член 118 от Конституцията гласи, че международните споразумения са ратифицирани в съответствие с Конституцията са част от вътрешния правен ред", добавя той.
"Споразумението поставя Македония в подчинена позиция на друга държава, а именно Република Гърция", се казва в изявлението.
Ветото на Иванов се очаква да бъде отменено от парламента, който ратифицира споразумението за името на 20 юни.

От своя страна премиерът на Македония Зоран Заев заплаши, че ще подаде иск срещу Иванов, ако президентът не подкрепи споразумението, въпреки че ще се нуждае от подкрепата на опозицията за това.
По-рано, Заев изрази увереност, че споразумението за името ще бъде одобрено с мнозинство на референдум тази есен. Той прогнозира, че ще стигне до 75 или дори 85% подкрепа, в съответствие с процента на гражданите, които искат да видят Бивша югославска република Македония в ЕС и НАТО. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети