Зам.-вътрешният министър съжалява, че полицаите не са използвали гумени куршуми и палки срещу буйстващи роми

DenNews.bg
26.06.2018
размер на текста:

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви пред bTV, че ромите от Ботевград лъжат за използването на сачми и куршуми от страна на полицаите при нападението над униформените в събота вечер.
Тогава ромите потрошиха с камъни, буркани и дървета служебните автомобили на полицаи, изпратени на адреса по сигнал за силна музика. От МВР пуснаха клип от охранителна камера, заснела случващото се, но циганите се оплакаха от насилие и обявиха, че клипът е манипулиран и от него са изрязани кадрите, на които полицаите стрелят по тях. Според тях, униформените са действали като мафиоти.
Жена от квартала твърди, че са стреляли по нея, когато е била на балкона на петия етаж и още има сачми в лицето. Не били извадени всички, защото е бременна.
"Полицаите са реагирали агресивно и са стреляли по невинни хора. Може да сме цигани, но не сме неграмотни, Тези хора имат права. Ще искаме пълно разследване на случая и да се установят виновните полицаи, които са стреляли по невинни хора. Ще настояваме прокуратурата да установи полицаите, които са превишили правомощията си", твърди Илия Илиев от партия „Дром”.

Стефан Балабанов обаче бе категоричен, че стрелба по ромите не е имало.

„Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани”, обяви зам.-министърът. Според него по-скоро е грешка, че в тази ситуация не са използвани гумени куршуми и палки. „В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм”, коментира Балабанов.

Той призова всички служители на МВР да използват законите и правомощията, които са им дадени, за да може да се противодейства на такива агресивни групи. Зам.-вътрешният министър подчерта, че от ведомството застават зад действията на полицаите в Ботевград и ще им го каже лично. Според него трябва да има законови промени и МВР да може служебно да защитава полицаи при дела срещу тях, а не да им се налага сами да си търсят адвокати.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети