Гражданите на ЕС във Великобритания трябва да се регистрират за право на пребиваване

DenNews.bg
22.06.2018
размер на текста:

Гражданите на Европейския съюз, намиращи се във Великобритания, ще могат да се регистрират от есента за получаването на право на пребиваване след Брекзит. Тези, които са живели във Великобритания в продължение на пет години, ще получат статут, с който могат да запазят същите права на работа, образование и достъп до социални помощи и услуги, каквито имат и сега. От същите права ще се ползват съпрузите, децата, родителите и внуците им, съобщи британското правителство.
Повече от четирите милиона граждани на държави членки на ЕС, които продължават да живеят във Великобритания, ще могат да се ползват от свободата на движението през преходния период от 21 месеца след излизането на страната от ЕС на 29 март 2019 г.
Тези граждани ще могат да започнат да се регистрират за получаване на право на пребиваване от есента на тази година, като целта е механизмът да заработи с пълна сила преди март 2019 г. и да е възможно най-опростен, заяви британският вътрешен министър Саджид Джавид пред Камарата на лордовете.
Молбите за получаване на право на пребиваване ще могат да се подават онлайн и чрез телефонно приложение, обяви правителството. Подателите ще трябва да докажат самоличността си, да предоставят доказателство, че пребивават във Великобритания и не са извършили сериозни правонарушения. Няма да се изисква гражданинът да има определен минимален доход.
Пребиваващите във Великобритания преди края на преходния период (31 декември 2020 г.) граждани на ЕС ще могат да подават молбите си до 30 юни 2021 г.
Цената за подаването на молба ще е 65 британски лири, а за ненавършилите 16-годишна възраст - 32,50 лири.
Липсата на напредък в преговорите за Брекзит се превръща в риск за икономическия растеж на страните от еврозоната, предупреди междувременно директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард след заседанието на министрите на финансите на страните от еврозоната.
Според Лагард проточилите се преговори и трудностите по-специално от британска страна за дефиниране на ясна преговорна позиция както изглежда пораждат допълнителна несигурност, която според МВФ може да представлява риск. Лагард заяви, че липсата на напредък в преговорите предизвиква страхове, че те могат да доведат в крайна сметка до един "рязък Брекзит".
Директорката на МВФ каза, че фондът понижава прогнозите си за растежа на страните от еврозоната, заради възникващите рискове, сред които и проточилите се преговори за Брекзит.
Лагард спомена и други рискове за 19-те членове на еврозоната, като например нарастващата несигурност заради търговското напрежение със САЩ и опасенията, че някои страни от еврозоната могат да анулират извършените реформи. Източник: dir.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети