Омбудсманът Мая Манолова: Ще подам оставка срещу решаване проблема на майките

DenNews.bg
21.06.2018
размер на текста:

 Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка, ако подготвеният от нея законопроект за личната помощ бъде приет в спешен порядък от Народното събрание. Тя предложи „успокоителен бартер“ на всички, които по думите й, са разтревожени от високия й обществен рейтинг, да приемат освен това и законопроектите, зад които уж застават – закона за хората с увреждания и социалните услуги, личния фалит и свръхправомощията на банките, като в замяна ще освободи поста на национален обществен посредник предсрочно.


Повод за заявеното намерение на Манолова е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ. Той не получи подкрепа от национално представените организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината е, че според тях законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.


„Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде запазено“, каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ Мая Манолова.


Тя подчерта, че в „политиките уж за защита на хората с увреждания“ се наливат 169 млн. лева за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души.


„Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с Финансовото министерство, но което е по сметки на Социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите“, каза още Манолова.


Омбудсманът бе категорична, че „ситуацията, която се подкрепя от националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно“.


„Няма да позволя да се правят опити за внушения, че този наистина разтърсващ всеки човек протест на майки с деца с увреждания може да бъде употребен за нечии цели“, завърши омбудсманът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети