Парламентът освободи предсрочно шефът на НЗОК

DenNews.bg
20.06.2018
размер на текста:

Парламентът освободи предсрочно управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.
Припомняме, че при първия опит за гласуването на отстраняването на проф. Плочев бе в петък, но депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест заради включването на точката в дневния ред в последния работен ден.
В подкрепа на предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК гласуваха ГЕРБ, Воля и Обединени патриоти. От БСП се обявиха против, а от ДПС се въздържаха от гласуване с мотива, че проблема е системен и поредната смяна в ръководството няма да промени ситуацията в касата.
През февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото управителят на касата настоял за актуализация на бюджета на институцията. Плочев бе обвинен в лъжа за това, че съобщи, че касата има 133 млн. лв. просрочени дългове към чужди фондове.
След проверка обаче стана ясно, че професорът е прав, но състоянието му се влоши и постъпи в болница.
В края на май той информира, че лечението му продължава повече от три месеца, което дава законовото право на властите да го освободят от поста.
По-рано през юни, четири месеца след като поиска оставката на управителя на НЗОК, Ананиев заяви, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.
Министърът увери, че управителят на здравноосигурителната институция е достоен лекар и човек и негативни настроения към него няма.
Миналата седмица здравната комисия в парламента одобри шефът на НЗОК да бъде освободен, а като основен аргумент се изтъкна влошеното здраве на проф. Плочев. Източник: Дарик
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети