БСП и ДПС напуснаха пленарна зала заради оставката на проф. Плочев

DenNews.bg
15.06.2018
размер на текста:

Депутатите от БСП и ДПС напуснаха пленарната зала, като така изразиха позицията си, че поисканото отстраняване на шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев е прибързано.
Славчо Велков пръв изрази недоволството си. „За къде бързате, дами и господа“, попита той и посочи, че трябва да има сериозни дебати по темата, а от такива на „някои ще им се доплаче“.
От БСП изразиха несъгласие, че оставката се внася като нова точка в дневния ред без предварителни дебати и обсъждане. „Нямате визия за една седмица, нямате и визия за приоритетите на страната“, обърна се към управляващите и Георги Свиленски.
Йордан Цонев от ДПС също посочи, че сериозни теми не трябва да се вкарват точно днес, петък, когато обичайно тече парламентарния контрол, т.е. министри отговарят на предварително зададени им от депутати въпроси.
Червеният депутат Драгомир Стойнев припомни, че имало съгласие, че точки в последния момент няма да се вкарват.

Точката за оставката на проф. Плочев бе внесена, след като вчера депутатите от здравната комисия одобриха прекратяването на мандата му.
През последните 3 месеца проф. Плочев отсъства по болест. Законът предвижда в такива случаи парламентът да освободи управителя на Касата.
В края на миналия месец Плочев информира Надзорният съвет на НЗОК, че ще отсъства поне още един месец. Той подчерта, че съветът трябва да вземе решение във връзка с заболяването му, но изрично обяви, че не подава оставка.
Професор Плочев излезе в продължителен отпуск по болест, след като в началото на година оповести данни за дълговете на Касата към чужди здравни каси, заради лечение на българи зад граница.
Тогава тонът между него и здравния министър се изостри и Кирил Ананиев поиска оставката му.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети