На вашето внимание: Република Северна Македония

DenNews.bg
13.06.2018
размер на текста:

 Република Северна Македония. Това ще бъде новото име на бившата югославска република, за което са се споразумели македонското и гръцкото правителство. То беше обявено официално след телефонен разговор на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името. По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка се казва в изявление на ведомството. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване. Разговорът се забави цял ден, за да се включи в него от Ню Йорк и посредникът от ООН Матю Нимиц. Гръцкият премиер Ципрас първи уведоми президента Прокопис Павлопулос, че най-после е договорено решение на вече 27-годишния спор за името, което изпълнява всички поставени от Атина условия. В Скопие премиерът Заев даде извънредна пресконференция.

Първата стъпка за влизане в сила на споразумението е ратификация от парламента в Скопие и подпис от президента Георге Иванов, който не е съюзник на Заев. В отговор на това Гърция трябва да информира Евросъюза и НАТО, че дава зелена светлина за начало на евроатлантическата интеграция на Скопие.

На срещата на върха на алианса в средата на юли Република Северна Македония ще бъде поканена да стане членка. На есен се очаква в Македония да се проведе референдум за новото име. И при положителен резултат да бъде направена конституционна промяна. Каква точно - да бъде премахнат текстът за грижи за македонско малцинство зад граница.

Чак тогава споразумението за новото име ще бъде подложено на ратификация в гръцкия парламент едновременно с ратификация на присъединяването на Македония, с новото ѝ име, към НАТО.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети