Цацаров иска промяна на концесията на „Юлен“ в НП „Пирин“

DenNews.bg
12.06.2018
размер на текста:

Главният прокурор Сотир Цацаров официално е изпратил на премиера Бойко Борисов предложение за действия на правителството по отношение на концесията на „Юлен” в Национален парк „Пирин”. Заради разширяването на ски зоната и опасенията от масова сеч вече няколко има граждански протести.
От официалната информация става ясно, че на 26 февруари т.г. „Зелените” са подали сигнал във Върховната касационна прокуратура с твърдения за извършени престъпления във връзка с концесията и непратомерна държавна помощ за „Юлен”, като по разпореждане на Цацаров се извършва лична проверка от прокурор.
От държавното обвинение правят обстоен преглед на действията на държавата по линия на концесията от 2001 г. досега. Припомня се геодезическото замерване от 2010 г., което установява, че „Юлен” използват 164,78 ха при разрешени 99,55 ха.
Отделено е внимание и на одитния доклад на Сметната палата за периода 2009 г. – 2011 г. Според него до 2009 г. в екоминистерството не е имало условия за адекватен контрол, а самият концесионен договор има големи празноти по отношение на концесионното възнаграждение, банковата гаранция, опазването на околната среда и неустойките.
Прокуратурата разглежда целия път на предложените в резултат промени в договора, които така и не са станали факт до настоящия момент – като междувременно са били отменени някои от нормативните актове, на които той се базира. Даже в началото на март т.г. от „Юлен” са предложили да дискутират противоречията по договора с МОСВ, но от ведомството не са процедирали по това предложение.

Именно затова Сотир Цацаров предлага незабавно да се предприемат действия за изменение и допълнение на концесионния договор, както и привеждането на използваната от концесионера площ с тази, за която е подписано.
Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с проверки на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор.
Продължава работата на прокуратурата отношение на твърденията за нарушение на Закона за държавните помощи на база на договори със сдружението „Българска федерация по ски“ и дружеството „Български ски пул“ ЕООД. Това е възложено на Софийската градска прокуратура. Източник: bTV


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети