Манолова призова депутатите да променят закона, ощетяващ миньорите от Бобов дол

DenNews.bg
11.06.2018
размер на текста:

Националният омбудсман Мая Манолова призова депутатите да приемат предложените от нея законови промени, с което да се избегне „нечестното“ отношения спрямо миньорите от Бобов дол.
Както писахме, последният подземен рудник у нас, рудник Бобов дол, предстои да бъде закрит, а 400 миньори ще бъдат съкратени по решение на собственика „Въгледобив“.
„Депутатите промениха закона в края на миналата година и сега последните 80 души, които трябва да се пенсионират от последния подземен рудник, рудник Бобов дол, трябва да чакат 12 г., вместо 1-2 г., а това е нечестно спрямо тях. Става дума за 80 души, на които трябва да бъде разрешено да се пенсионират по старите правила с първа категория. Смятам, че е напълно във възможностите на НОИ да обезпечи пенсионирането им. След среща с миньори още през януари аз предложих промени, които да гарантират правата на миньорите, но той не беше разгледан. Мисля, че сега е подходящото време депутатите да се размърдат“, коментира Манолова в Бобов дол. Тя обясни, че ще изпрати писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да бъдат разгледани промените.


„Имам уверението, че миньорите ще си получат всички обезщетения от работодателя в срок. За тези, които не са в предпенсионна вече има предложения от работодатели, което означава, че миньорите ще избират къде ще работят, а не работодателят да си избира работници“, посочи още тя.
Националният омбудсман се срещна с представители на миньорите, ръководството на „Въгледобив“, експерти от НОИ и Агенцията по заетостта.
Стана ясно, че към момента работодатели от областта имат интерес към наемането на 300 миньори, които ще бъдат съкратени от рудник Бобов дол.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети