Борисов е поискал Китай да осигури трасе за хеликоптер в спасителната мисия за Боян Петров

DenNews.bg
09.05.2018
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов увери преди днешното правителствено заседание, че се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста Боян Петров.
"В пълна комуникация сме с близките му, както и с властите в Непал и Китай. Извикал съм китайския посланик, за да осигурят трасе за хеликоптера, ако има възможност да лети", каза Борисов и заяви, че се надява Петров да бъде намерен жив и здрав.
Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, продължава. Вчера стана ясно, че Министерството на външните работи на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист.
Министърът на външните работи Екатерина Захариева информира, че не вчера, а едва днес е намерен подходящ хеликоптер, който може да лети. Тя изтъкна, че китайската страна оказва пълно съдействие и уточни, че са изпратени 6 професионални спасители, които въпреки лошото време 12 часа стоят горе, за да могат да тръгнат към лагер 2. По думите й в момента, в който времето позволява, хеликоптерът ще полети.
Премиерът Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. Той увери, че е било направено всичко възможно, за да може нашата сънародничка да се върне в България. "Много трудно беше, но вече е факт и дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината", заяви Бойко Борисов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети