Издирването на Боян Петров продължава в лошо време

DenNews.bg
09.05.2018
размер на текста:

Издирването на българският алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май в Хималаите, продължава и днес. Трима шерпи от експедицията, с която е бил, и трима китайци, които са професионални спасители, ще се отправят към лагер 2. Те напредват бавно заради лошото време. Това разказа пред bTV жената на алпиниста Радослава Ненова.
Тя обясни, че вчера спасителите и шерпите са се позиционирали в непосредствена близост до лагер 1 през нощта и затова се очаква да го достигнат бързо, след което да се насочат към лагер 2, ако не успеят да намерят Петров.
Очаква се и разрешение за включване на хеликоптер в издирването. Летателната машина е в готовност и само чака разрешение, за да излети.
"Другото, което е планирано за днешния ден, е сателитна снимка. Тя ще се направи, за да се разгледа теренът и за да се улеснят спасителите. Голям проблем е разрешението хеликоптерът да дойде от Непал. Той е готов и чака и затова няма време за бюрокрация", каза Ненова.
"Премиерът е обещал съдействие, нямаме време за бюрокрация, трябва нещата да се задействат бързо. Боян има часове, а не дни. Един живот зависи от бързината", каза още тя и добави, че все още никой не ѝ е потърсил пари за спасителната акция. По думите ѝ застраховката на алпиниста би трябва да покрие всичко.


"Шансовете му са в неговата подготвеност. Той познава рисковете в планината, познава и себе си. Боян би могъл да се справи в доста трудни ситуации. Надяваме се, че е успял да стигне до лагерите", добави Петя Колчева, първата българка, покорила Еверест. Тя припомни, че Петров е "много умерен и всеки осемхилядник е успял да го изкачи от втория път, вследствие на което е толкова успешен".
Вчера екипът, който започна издирването на българския алпинист Боян Петров, успял да стигне до лагер 1 на 6400 м височина. Там обаче не са открили Петров, след което са се върнали в базовия лагер.
Деян Петков, който е част от българската експедиция на Боян Петров, обясни пред БНТ, че днешната спасителна акция е започнала в 6:30 ч. сутринта местно време. По думите му в лагер 2 може да се оцелее много дълго време.
"Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде", допълни Петков.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети