Шерпи започнаха издирването на Боян Петров

DenNews.bg
08.05.2018
размер на текста:

Трима шерпи са започнали издирването на българския алпинист Боян Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите, след като започна изкачването на осемхилядника Шиша Пангма на 29 април. Това съобщи за Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която заедно с оператора Красимир Андонов снимат документален филм за алпиниста и се намират в Хималаите.
Времето все още не е спокойно, но въпреки това шерпите са тръгнали. Те са със сателитен телефон.
Междувременно е тръгнала спасителна мисия от Китай. Такава процедура се задейства автоматично, след като изчезне алпинист, уточни още Генчева.
Все още няма разрешение от Китай непалски хеликоптер да лети над Тибет.
“До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен”, каза Генчева.
Тя и операторът Красимир Андонов са имали среща с Боян Петров, за да се отправят заедно към най-високия връх Еверест, където е трябвало да продължат снимките на филма “На крачка от света”. Екипът е по стъпките на Боян Петров през последните две години.


Информацията за стартиралото издирване потвърди и половинката на Боян Петров в предаването „Преди обед” по bTV. Радослава Ненова се надява до края на деня да има някаква информация дали шерпите са намерили Боян Петров или поне дали са намерили следи от някакво движение.
„Опитали са се от базовия лагер с телескоп да разгледат върха, дали там няма никакво движение. Самата палатка е скрита зад скала, тоест не могат да видят дали в нея има движение”, посочи Радослава.
По думите ѝ това, че палатката на алпиниста е намерена празна, означава, че в този момент се е катерил към върха. „Няма никакви признаци той да е бедствал тогава. Най-оптимистичният вариант е просто лошото време да го е накарало да се скрие в палатката и да очаква безопасно време, в което той да слезе”, каза Радослава Ненова.
Тя допълни, че в планината духа силен вятър, който на моменти е като ураганен. „Затова е просто немислимо да се тръгва. Единственото, което може да направи, е да се скрие вътре. Там има храна и всичко за оцеляване за няколко дни”, отбеляза Радослава.
По думите ѝ времето е станало доста по-лошо, отколкото са очаквали. Тя допълни, че за момента няма проблем, свързани с пари за спасителната операция.
Средствата са големи, но застраховката ще ги покрие. Той има най-голямата възможна застраховка, която покрива и хеликоптер. Всичко е предвидено още с тръгването, отбеляза Радослава.
„Има проблем да се изпрати хеликоптер, тъй като времето е много лошо. Освен това в Тибет няма хеликоптери и трябва да пуснат хеликоптер от Китай. Този въпрос също в момента се движи”, посочи тя.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети