Манолова сезира европейските институции за арестите на българи в Гърция

DenNews.bg
28.05.2018
размер на текста:

Националният омбудсман Мая Манолова ще сезира европейските институции за случаите, при които българи са задържани без вина в Гърция. По думите й има тенденциозност в разследването на делата за задържани превозни средства, които не са отписани от новите им собственици и с тях е извършено престъпление.
Министерството на външните работи вече се задейства по случаите със зачестилите дела в Гърция срещу българи, които са продали автомобилите си без пререгистрация и с тях е било извършено престъпление или административно нарушение.
Манолова уточни, че няма причина Гърция да не признава българските документи, с които е извършена покупкопродажба на автомобил. Между двете страни има сключен договор за правна помощ, според който такива документи се признават и дори без легализация.
"Настоях Външно министерство да направи среща на високо ниво и министър Захариева се ангажира да се организират консултации. Ще изпратя и мой експерт на тези консултации и заявявам, че ако Гърция не се съобрази с договора за правна помощ ще сезирам европейските институции за неизпълнение на основни задължения."
Тя смята, че има формален подход при събирането на доказателства и тенденциозност.
"При трафик на хора отговорност носи трафикантът и собственикът на автомобила. Те не приемат договори за покупкопродажба, нотариално заверени и извлечения от КАТ за истинския собственик. За това хора са подсъдими, има дори човек с присъда на втора инстанция за 17 години, а възрастен българин чака във видинския следствен арест", посочи тя.
"Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация. Изначалната причина е пропуск в българското законодателство - със стария талон новият собственик може да кара неограничено време и да зависи само от него да пререгистрира колата", посочи Манолова.
Случаите са започнали от началото на миналата година. "Изпратих препоръки до МВР и вече има информационна система между нотариусите и КАТ и сега при продажба на кола в КАТ се отразява промяната и новият собственик има един месец да смени талона и да го пререгистрира. И ако не го направи той се дерегистрира. Но няма кой да го накара да го направи", обясни тя и добави, че тази система важи само за новите продажби.
Тя е категорична, че когато купувачът не си смени талона трябва да има санкции, а призивът на министъра да проверим прехвърлянето е труден за изпълнение - става дума за огромен брой продажби.
В момента МВР има информация за всички случаи, при които няма прехвърляне от новия собственик и може да наложи санкции на тези, които не са го направили, добави омбудсманът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети