Ирак осъди да смърт виновник за най-кървавите атентати в Брюксел

DenNews.bg
22.05.2018
размер на текста:

Ирак осъди на смърт чрез обесване белгийският джихадист Тарик Джадаун. Той бе отправил заплахи срещу Белгия и Франция и пое отговорността за атентатите в Брюксел от 2016 г. в обръщение от името на "Ислямска държава" (ИД).
На първото заседание по делото той заяви, че съжалява за действията си и поиска да се върне в Белгия, за да помоли за прошка. Той предложи да съдейства на разузнавателните служби, за да бъде помилван. Белгийският премиер Шарл Мишел отхвърли тази възможност и заяви, че правителството не преговаря с терористи.
Джадаун се присъединява към Ислямска държава през 2014 г. и се предполага, че е участвал в обучението на деца джихадисти. Медиите отбелязват, че между Белгия и Ирак няма спогодба за екстрадиция, затова не може да се очаква терористът да бъде върнат.
Допълнително изискване за връщане на осъдени в чужбина е в приемащата страна - в случая Белгия - законите да предвиждат изпълнение на присъденото наказание, но в ЕС не се издават и изпълняват смъртни присъди.
Миналата година Джадаун, който бе обявен за мъртъв от ИД, бе заловен при отвоюването на Мосул от джихадистите. Отбелязва се, че впоследствие той е бил разпитван от силите на САЩ.
При атентатите в Брюксел, извършени на 22 март 2016 г., бяха задействани две експлозии на летище „Завентем“ и трета в метростанция „Малбек“.
В резултат на нападението загинаха 34 души, а 198 души пострадаха.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети