ГЕРБ сезира прокуратурата за лъжата на Таско Ерменков, че водата в София е отровна

DenNews.bg
21.05.2018
размер на текста:

ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата срещу депутата от БСП Таско Ерменков, заради негова публикация във фейсбук, с която официализира слухове за отравянето на яз. Искър и респективно питейната вода в София. В публикацията си Ерменков пита дали не се прикрива опасна за живота на гражданите ситуация.
Слуховете отравяне на питейната вода бяха опровергани от концесионера и здравните власти.

Сигналът до прокуратурата, внесен от ГЕРБ, е за престъпления по два от членовете на Наказателния кодекс – за разпространяване на невярна и заблуждаваща информация (чл. 326) и за деяние с цел тероризъм (чл.108а).
Сигналът се внася от депутатите Данаил Кирилов и Тома Биков.
„Това, което е направил депутатът от БСП наистина за мен е недопустимо. Ще изпратя сигналите си до съответните компетентни служби”, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която София пие. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” на bTV директорът „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода” Станислав Станоев.

„Получихме множество обаждания от притеснени клиенти от всички райони на София”, призна Станоев. Той обаче подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

„Хвърля се сянка върху един продукт, който се използва от всички. За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици”, подчерта главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му контролът е „жесток” на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти.

„При качеството на софийската вода да пуснеш такъв слух от човешка гледна точка е отвратително деяние”, категоричен беше той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети