Интерпол с успешна операция срещу съвременното робство

DenNews.bg
02.05.2018
размер на текста:

Около 350 потенциални жертви на сексуално робство и принудителен труд са спасени при мащабна операция в 13 държави в Карибския басейн и Латинска Америка. 22-ма души са арестувани, съобщи Интерпол.
Полицейската операция „Либертад“ срещу трафика на хора е била осъществена от 3 до 9 април с мобилизацията на 500 полицаи в 13-те държави: Антигуа и Барбуда, Аруба, Барбадос, Белиз, Кюрасао, Гвиана, Ямайка, Сейнт Лусия, Сент Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго, островите Търкс и Кайкос, както и Венецуела.
Жени и мъже, сред които и малолетни, са били принудени да работят в нощни клубове, ферми, фабрики и на пазари на открито, се казва в съобщението на Интерпол.
На Сент Винсент азиатски „служители“ са били принудени да предадат паспортите си и да станат напълно зависими от работодателите си. Не са получавали никакви заплати и работодателите решавали дали ще имат подслон, транспорт, храна и продукти от първа необходимост.
В Гвиана млади жени работели като проститутки близо до златните мини в отдалечени райони, от които не можели да избягат. Изолацията на районите пречела на полицията да стигне незабелязана и авторите на престъпленията разполагали с време, за да действат и да скрият жертвите, коментира зам.-директорката на прокуратурата в Гвиана Дайана O'Брайън.
Докато хиляди се опитват да стигнат до страна, в която ще намерят работа, трафикантите се прицелват в най-отчаяните с обещания за по-добър живот, предупреждава Интерпол.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети