Превозвачи от цялата страна скочиха срещу френския президент Макрон

DenNews.bg
17.05.2018
размер на текста:

 Превозвачи от цялата страна излязоха на протест с камиони и автобуси по градските улици. В София протестът започна с разполагането на над 80 камиона и над 60 автобуса по дължината на бул. „Цариградско шосе”. За протестиращите беше отредена крайната дясна лента на шосето, така че да не се образуват задръствания. Превозвачите се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Според тях тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния. Не вярвам, че ще бъдат отменени рестриктивните точки в т.нар. пакет „Мобилност 1“, с които господин Макрон иска да ни раздели с Европа. Целта му е да унищожи този бизнес в страните от Централна и Западна Европа, защото те нямат достатъчно шофьори и чрез този пакет ще си набавят работна ръка. Бедите на нас малките държави идват от големите – Англия, Германия, Франция. Каквото кажат, това става. Ако скочат колегите от Полша и бившите републики, тогава може да се реши проблемът. Това каза за БГНЕС международният шофьор Димитър Димитров.

"Протестът ни не е насочен към нашето правителство, протестът е насочен към евролидерите, за да видят мащаба на щетите, които могат да се причинят на българската икономика ако бъдат приети тези рестриктивни мерки. За първи път виждаме безпрецедентна подкрепа от всички в България и ние се радваме, че това беше припознато като защита на националния интерес. Зад нас застанаха премиерът, правителството, всички депутати, евродепутати, синдикатите ни подкрепиха, медиите. Това се случва за първи път в България“, каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. И варненските превозвачи излязоха на магистралата. Около 30 тежкотоварни автомобила се позиционираха на магистрала А2 в посока център на разстоянието от изхода на Силвър Стар Ритейл ЕАД, Автомагистрала „Хемус” до входа на бензиностанция Петрол.

 

Превозвачи протестираха в района на Дунав мост при Русе заради несъгласието си с предложените промени от пакет „Мобилност“. Според шофьорите на тежкотоварни камиони, които пътуват на по-дълги курсове в Европа, това ще удари сериозно по бизнеса и ще донесе загуби както за фирмите, така и за самите тях. Мирният протест започна малко след 10 часа на международното шосе, преди кръговото кръстовище за влизане в граничния пункт. Шофьорите направиха обиколка с разпънати по ремаркетата си плакати. Надписите по тях бяха на български и английски гласяха „Има ли място за БГ бизнеса в ЕС?“, „Не на дискриминацията в ЕС!“, „Макрон=Дискриминация“, „Макрон, не убивай транспорта в България!“. В 11 ч. днес започна мирният протест на международните превозвачи в Пиринско. Над 30 камиона пристигнаха на граничния пункт с Гърция от Благоевград и региона, за да участват в мирния протест. Те опънаха между товарните автомобили транспаранти с текст: „Макрон, не убивай транспорта в България”, „Макрон не разделяй Европа”, „Европа на две скорости –заден ход за България”. Всички ТИР-ове бяха обкичени с националния трикольор. „Ако ние превозвачите от страните от Източна Европа се обединим и спрем да возим, за една седмица Европа е загинала”, каза превозвач.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети