С планински преход ще почетат Боян Петров

DenNews.bg
17.05.2018
размер на текста:

Това е последната снима на Боян Петров, качена на профила му във Фейсбук на 16 април, преди да започне изкачването на Шиша Пангма.

С планински преход ще бъде почетен алпинистът Боян Петров, който изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите.
Всеки желаещ може да се включи в прехода, който ще премине по тренировъчния маршрут на Боян Петров от Княжево до Копитото във Витоша. Преходът е насрочен за неделя, 20 май.
Чрез "Фейсбук" инициаторите посочват, че желаещите са поканени да дойдат в 9 часа сутринта в неделя при бар "Шишарката" - в началото на туристическата пътека към Копитото.
"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години. В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него", пишат инициаторите.
Боян Петров е роден и израсъл в Княжево. Изкачването до връх Копитото бе ежедневна тренировка, в която той експериментираше с дължината на крачките, за да засече кога е най-бърз. Преди всяко изкачване пълнеше туба с вода в началото на маршрута си на "колелото" на трамвай 5, за да увеличи натоварването. Така до Копитото беше успял да смъкне времето за изкачване до 48 минути, а надолу, след като е излял водата, се спускаше за 17 минути.
По този маршрут той тренираше преди всеки връх, а ние само слушахме с вдъхновение, спомнят си неговите приятели.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети