След последния оглед от небе: Бог да го прости Боян!

DenNews.bg
16.05.2018
размер на текста:

Днес, 13 дни след изчезването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите, за първи път бяха изречени най-тежките думи. Думи, които никой от семейството, близките, приятелите и хилядите българи, молещи се Боян да се прибере жив, не искаше дори да си помисли в дните на спасителната мисия.

„Бог да го прости!“. Това написа преди час българинът Кирил Петков, който повече от седмица е в подножието на връх Шиша Пангма и бе част от спасителната мисия.

Тази сутрин отново е извършен полет с хеликоптер за последен оглед на планината, по земя също е проведена поредна експедиция в издирване на Боян Петров, но те остават безрезултатни.
Окончателното решение за официално прекратяване на спасителната мисия е на китайската страна, която изпрати 100 добре обучени спасители в търсене на българина. Само преди дни Кирил Петков обясни, че китайските спасители са изключително добре подготвени катерачи, невероятни професионалисти, които са направили всичко възможно.
Както писахме, спасителите огледаха цялото трасе, по което Боян Петров е преминал при атаката на Шиша Пангма. При проверката бяха открити само вещи, за които обаче все още няма подадена конкретна информация за това къде са намерени и дали наистина са на Боян Петров.
Към момента се смята, че Боян Петров е паднал в ледена пукнатина, точно в подножието на върха. Такива падания има в историята на върха и преди, като оцелели казват, че дълбочината на пропастите е голяма и е невъзможно човек сам да се измъкне.

Ето какво написа Кирил Петков в личния си профил във Фейсбук:

Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!

Припомняме, че спасителната операция за Боян Петров е безпрецедентна- за първи път Китай разреши навлизането на непалски хеликоптери във въздушното си пространство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети