Двамата, задържани за източване на Здравната каса, остават в ареста

DenNews.bg
14.05.2018
размер на текста:

Пловдивският съд остави за постоянно в ареста двамата началници от Районната здравно-осигурителна каса, които миналата седмица бяха арестувани с подкуп от 50 000 лева.
Иван Деспотов и Влади Манев са обвинени, че са източили 1,1 млн. лева чрез аптеки-фантоми и фалшиви рецепти, съобщи Нова телевизия.
На 9 май в Пловдив бяха задържали петима служители на Регионалната здравноосигурителна каса в областния град за корупция. Освен Манев и Деспотов в схемата участват и собственикът на аптеки Николай Александров и социално слабият Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани аптеките-фантоми. Те двамата обаче бяха освободени срещу парични гаранции.
Към момента Деспотов и Манев не обяснили официално за намерените у тях пари. Това казаха адвокатите им Зоя Тошкова и Стефан Левашки. И двамата задържани казали пред адвокатите си, че нямат представа как парите са се озовали у тях.
"В материалите по делото не се споменава сумата от 1,1 млн. лева. Деспотов има обвинения за източени 178 000 лева чрез документна измама и получаване на подкуп в размер на 47 000 лева", обясни адвокат Тошкова.
Тя подчерта, че предполагаемата престъпна схема е действала от две години. Самият Николай Александров заявил, че е работил с Деспотов общо около шест месеца.
"Никъде няма подпис на клиента ми. Длъжността му не е била такава, не е имал достъп до информация за пациенти и протоколи, за да може да я предава на някой друг", категорична бе Тошкова. Според нея не е възможно Деспотов и Манев сами да са източили въпросната сума от Здравната каса.
"Надявам се разследването да стигне докрай и да се разкрият и други замесени, ако има такива", каза още защитникът.
Междувременно стана ясно, че част от пациентите, на които фиктивно са били изписвани скъпоструващи лекарства, изобщо не са се нуждаели от такива и не са им били поставяни тежки диагнози.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети