Семейство извърши самоубийствен атентат в Индонезия

DenNews.bg
14.05.2018
размер на текста:

5-членно семейство на два мотоциклета са извършили самоубийствен бомбен атентат срещу полицейски участък в индонезийския пристанищен град Сурабая, ден след вълна от кръвопролитни самоубийствени взривове във втория по големина град в най-многолюдната мюсюлманска страна в света, съобщават световните информационни агенции.
Началникът на полицията уточни, че при атаката са ранени най-малко 10 полицаи и цивилни, като 8-годишно момиче е било част от взривилото се семейство. За щастие, детето е оцеляло и сега се възстановява.
Експлозията е станала в 8:50 часа местно време (4:50 часа българско).
Най-малко 13 души загинаха при бомбени нападения срещу три църкви вчера. Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за тези атаки.
Индонезийският президент Джоко Видодо определи редицата нападения като "страхливи, недостойни и нехуманни".
"Няма да има компромис в предприемането на мерки за спирането на тероризма", зарече се държавният глава.
Още не е ясно дали днешните атаки са свързани със самоубийствените нападения в неделя.
Вчера майка, заедно с двете си дъщери, които са носели колани с експлозиви, се взривиха в църква. Бащата, заедно с двамата си сина, удариха други две църкви.
От полицията отбелязаха, че семейството е било сред стотиците индонезийци, които са се завърнали от Сирия, където ИД все още се сражават с правителствените сили. Не се предоставят подробности за участието на семейството в сирийския конфликт.
Тези бомбени атентати са най-кръвопролитните в Индонезия от повече от десетилетие, като при тях бяха ранени повече от 40 души.
Страната от Югоизточна Азия отдавна страда от ислямски екстремизъм, включително бомбените атентати в Бали през 2002 г., при които загинаха 202 души - повечето чуждестранни туристи - в най-големия терористичен удар в историята на страната. Източник: news.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети