ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач

DenNews.bg
11.05.2018
размер на текста:

ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев.
Според него сделката много трудно ще бъде финансирана.
По думите му ще изтекат деветте месеца и фирмата купувач "Инерком" няма да може да осигури финансиране.
„Банките не са се ангажирали с финансиране на сделката. Половин година остава на купувача, за да финансира сделката“, посочи Добрев.
Депутатът заяви, че временната комисия за сделката за ЧЕЗ е оправдала първоначалните му очаквания, че тя с нищо няма да допринесе за получаване на повече информация за преговорите.
Делян Добрев обаче похвали председателя на комисията Желю Бойчев, който „се е справил блестящо със задачата“.
„Има над 50 документа, приложени към доклада. Информацията, която беше възможна, се събра, но ние я имахме, без да имаме документите, още при първото изслушване в комисията по енергетика“, обясни председателят на парламентарната Комисия по енергетика.
CEZ Group и "Инерком" сключиха договор за покупката на ЧЕЗ България през февруари. В момента сделката се анализира от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Българската компания има броени месеци да осигури финансирането, след като получи зелена светлина от регулатора. Според заявките досега "Инерком" ще разчита на банкови заеми, за да реализира сделката.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети