Два хеликоптера ще търсят Боян Петров

DenNews.bg
10.05.2018
размер на текста:

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите. Това съобщи пред Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която се намира в района.
Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на часове да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.
В издирването на Петров на земята отново ще участват тримата шерпи и тримата алпинисти, които го търсят от няколко дни. „Очаква се около обяд българско време те да стигнат до лагер 2, където се надяваме да е Боян”, каза Генчева.
Тя успокои, че днес времето в района е доста по-добро, отколкото беше през изминалите дни.
Днес се очаква да бъде получена сателитна снимка на района около върха, обясни жената на Петров, Радослава Ненова пред БНТ.
"Тази снимка е много детайлна", обясни Радослава и добави, че това може да насочи хората на мястото, на което би могъл да бъде Боян.
Днес към издирвателния екип ще се присъедини един от легендарните шерпи, обясни Радослава и акцентира, че той е участвал в много сложни спасителни операции. Мингма Шерпа определи шансовете на българския алпинист като 50/50. Непалецът добре познава Петров и още вчера увери, че ще влоши всичките си сили в спасителната мисия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети