Малките матури започват днес с изпит по Български език и литература

DenNews.bg
10.05.2018
размер на текста:

Четвъртокласниците от цялата страна ще се явят днес на националното външно оценяване (НВО) по български език и литература.
Учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи.

На 14 май четвъртокласниците ще явят на изпит по математика, на 16 май е изпитът по Човек и обществото, а на 17 май - по Човек и природата.
И по трите предмета тестът включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами. На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат на разположение един учебен час за работа върху задачите. Продължителността на всеки изпит за децата със специални образователни потребности е два учебни часа.
Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е необходима, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни нива - на училищно, на регионално и на национално.
С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил Математически и Природни науки, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети