Честваме 142 години от Априлското въстание

DenNews.bg
01.05.2018
размер на текста:

Днес честваме 142 години от Априлското въстание. Кулминацията на тържествата е в Панагюрище и Копривщица.

Военно-историческа възстановка, литийно шествие, заупокойна молитва в памет на загиналите и тържествен ритуал по издигането на националното знаме са част от церемониите, предвидени в Панагюрище. Там ще бъде и парламентарният шеф Цвета Караянчева.

А градът, в който е гръмнала първата пушка на бунта, ще почете годишнината с полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков. В Копривщица също е подготвена традиционната възстановка на събитията. За гостите ще пее Николина Чакърдъкова.

Клисура отбеляза снощи с тържествена заря 142 години от Априлската епопея. Стотици хора от цялата страна дойдоха да се поклонят пред паметта на героите. Почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада бяха приети от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Неслучайно след Освобождението благодарна България 30 години събира дарения, за да може да издигне тук най-достойния паметник на саможертвата на клисурци и разбира се този паметник е читалище, защото читалището е символ на духа, просвещението, културата, и нашите деди са знаели, че точно такъв символ заслужава Клусира”, каза Цвета Караянчева, цитирана от бТВ.
В местната църква по-рано днес беше отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите около 400 клисурци.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети