Фейсбук свали 270 страници и акаунти на руски тролове

DenNews.bg
04.04.2018
размер на текста:

Фейсбук премахна над 270 страници и акаунти, управлявани от руската Агенция на интернет изследвания (IRA), съобщи основателят на социалната мрежа Марк Цукърбърг.
Мярката е предприета, за да бъдат защитени от намеса изборите, които се провеждат по света.
IRA, известна още като "ферма за тролове", е свързана с приближения до руския президент Евгений Пригожин, известен още като готвача на Путин. Тя е базирана в Санкт Петербург.
Премахнатите страници са били използвани, за да се упражнява влияние върху изборния процес в Русия и съседните ѝ страни, в които има рускоезично население.
"Тази руска агенция постоянно действаше с измама и се опитваше да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия - ние не ги искаме във Фейсбук", коментира Зукърбърг.
Той напомня, че през 2016 г. компанията му е установила, че IRA е създала мрежа със стотици акаунти, разпространяващи информация, насочена към насаждане на разделение в американското общество и манипулиране на президентските избори. Създателят на Фейсбук допълва, че оттогава са разработени подобрени инструменти за противодействие срещу намесата в избори и отстраняване на страници и профили, замесени в кампании за манипулиране на общественото мнение.
Като илюстрация на мащабите на влиянието на фермата за тролове Марк Зукърбърг посочва, че една от премахнатите страници е била четена от около милион потребители, а един от профилите в Инстаграм е имал половин милион последователи.
През следващите няколко седмици Фейсбук ще пусне инструмент, с който потребителите ще могат да проверяват дали някои от страниците, които са харесали или последвали, не се контролират от IRA.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети