Властите „арестуваха“ дървото, посадено от Тръмп и Макрон пред Белия дом

DenNews.bg
30.04.2018
размер на текста:

Санитарните власти са „арестували“ дъбовото дръвче, подарено на американския президент Доналд Тръмп от френския му колега Еманюел Макрон миналата седмица и засадено от двамата на южната морава на Белия дом. Фиданката е прибрана скоро след приключване на снимките на акцията по засаждане за пълен фитосанитарен контрол, съобщи френскоезичната версия на американския електронен вестник "Хъфингтън пост", като се позова на източник от френското президентство.
По-рано медии съобщиха, че фиданката е изчезнала от моравата, а Ройтерс публикува снимка, на която на мястото на засаденото дръвче има само разкопана земя.
"Хъфингтън пост" поясни, че в САЩ има строги карантинни норми за внесени в страната фиданки, семена, разсад и дори пръст. Дъбчето, донесено от Макрон при държавното му посещение, не прави изключение. Според източника от Елисейския дворец карантинният период скоро ще приключи. Американската санитарна служба се е съгласила да направи изключение от правилата и е допуснала временното засаждане на дръвчето по лично настояване на президента Тръмп.
Френският президент подари дръвчето на Тръмп като "символ на дълготрайните отношения" между двете страни. Дъбчето е от гората Бело в Северна Франция, където през юни 1918 година се води битка, влязла в историята. В сраженията срещу германската армия тогава участвали французи, американци и британци. В продължилите 25 дни боеве загинали над 2000 морски пехотинци от американския експедиционен корпус, а около 8000 били ранени.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети