Наши лекари спасиха живота на бебе с изключително рядко заболяване

DenNews.bg
26.04.2018
размер на текста:

Екипи от няколко отделения на УМБАЛ-Бургас - Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация, спасиха живота на 4-месечно момиченце с перация, която диагноза е изключително рядка в света, съобщиха от лечебното заведение.
Малката Елена все още е в болницата, но скоро ще бъде изписана. Момиченцето страда от вродена малформация - ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени. При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.
Първи за рядкото усложнение се усъмняват педиатрите в Първо детско отделение, където 4-месечното бебе е прието по спешност. То не можело да диша, няколко пъти спирала сърдечната дейност, правило гърчове. Консултацията с детския кардиолог д-р Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се консултират с колегите си хирурзи и става ясно, че ако Елена не бъде оперирана, ще загине.
Операцията е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев заедно д-р Васил Керанов и д-р Кирил Чакъров. Анестезиолозите са д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които взимат трудното решение да направят анестезия на толкова малко бебе.
При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.
"Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре", обясни д-р Евгений Бенчев. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети