Днес се навършват 32 г. от аварията в Чернобил

DenNews.bg
26.04.2018
размер на текста:

Днес отбелязваме 32 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството-взрива на централата в Чернобил.
26 април е обявен за Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г.
Аварията в Чернобил става на 26 април 1986 г. Точно в 1.23 ч. след полунощ избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа "Ленин". Централата се намира на 15 км от град Чернобил, Киевска област, като тогава Украйна е част от СССР.
Взривът става при провеждане на изпитания в една от системите за осигуряване на безопасността. Експлозията напълно разрушава активната зона и цялата горна част на реактора, силно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за безопасност.
Взривът и възникналия пожар са съпроводени с разпространение на огромна радиоактивност, чиито висок интензитет продължава 3 години. Едва след 6 май 1989 г. емисиите рязко спаднат и впоследствие продължават да намаляват.
Веднага след трагедията са приети в болница 213 души, от които умират 31. 28 от тях умират от остра лъчева болест. Повечето са били пожарникари и спасители, участвали в овладяването на аварията, неуведомени за опасността от радиоактивен пушек. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.
Счита се, че процедурните нарушения са спомогнали за инцидента. Едно от тях е недостатъчна комуникация между операторите и служителите, отговарящи за безопасността.
Основна причина за аварията е човешкият фактор.
Над 600 000 запасняци, военни и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички заплахи (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30 километровата зона, ограничаването на опасността радиацията да бъде разпространена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в опасната зона през първите 6 месеца. От тях около 25 000 са починали под 40-годишна възраст, а 200 000 са обявени за инвалиди. Неопределено количество хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави (това включва и България и Франция) да отрекат инцидента, или това че радиоактивен прах има в атмосферата им. Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките, правени през 1970-те год. Само в Русия над 1152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип "чернобилски" рак се наблюдава из цяла Европа, включително "незасегната" Франция. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300 000 родени след аварията деца, които страдат от проблеми, причинени от нея.
Припомняме, по доклад на Грийнпиис 13 европейски държави са засегнати от последиците на аварията. Радиоактивността, която донесоха със себе си заразените облаци от Чернобил, бе установена не само в северните и южни части на Европа, но и в Канада, Япония и САЩ. Незаразено остана само южното полукълбо.
В Европа са заразени значителна част от територията на Русия, Украйна и Беларус, в по-малка степен останалите страни - Швеция, Финландия, Австрия, Норвегия, Италия, Гърция, Румъния, Швейцария, Полша, Великобритания, Чехия, Словакия, Словения и др.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети