България пак е първа с лошо в ЕС-статистика: Всеки трети живее в риск от бедност

DenNews.bg
25.04.2018
размер на текста:

Около 30 процента от българското население, или почти всеки трети българин, живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6.7 на сто.
Все пак България е постигнала значителен ръст в социалната си политика, тъй като през 2010 г. делът на хората в тежки материални лишения е бил 46%, показват данните на "Евростат".
Отнесени към населението на България цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3.5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2.1 милиона, или намаление от 1.4 млн. души на хората, които са имали сериозни материални лишения.

Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората в страната, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, има сред българите на възраст над 65 години - около 46 на сто от хората в тази възрастова категория, или близо над 670 хиляди души.
Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента, или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на българската статистика.


Около 33 милиона европейци, или 6.7 на сто от гражданите на ЕС, са били в ситуация на сериозни материални лишения през 2017 г., отчитат данните на Евростат.


Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в Швеция (0.8%), Люксембург (1.6%), Финландия (2%) и Холандия (2.6%), показват данните на европейската статистика.
В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения са: България - 30%, Гърция - 21%, Румъния - 19.4%, и Унгария - 14.5%.

Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне четири от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред неочаквани разходи да ги поемат без проблеми; да ядат месо (или вегетариански еквивалент) редовно; да могат да си позволят една седмица почивка далеч от дома; да ползват без проблеми телевизор, пералня, кола, телефон.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети