Прокуратурата има СРС-та по разследването срещу кмета на „Младост“

DenNews.bg
19.04.2018
размер на текста:

Обвинението срещу кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева се основава на Специални разузнавателни средства. Това каза по БНТ ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.
"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на общината", каза Гешев.
Посредникът направил самопризнания. Вчера се разбра, че става дума за Петър Дюлгеров, бивш кмет на район "Младост" от 2007 г. до 2011 г. от листата на партия ГЕРБ, която по-късно свали доверието си от него заради съмнителни обществени поръчки.
На въпрос дали Иванчева е искала пари от инвеститори, или на нея са ѝ предлагани, Гешев отговори по bTV така: „Доказателствата, с които разполагаме към момента, са, че са искани от изнудваното лице тези пари“.
Прокурорът обясни още, че „са искани 20 евро на квадратен метър върху инвестиционните намерения на съответния човек. Става въпрос за 49 000 кв. м РЗП (разгърната застроена площ, бел. ред.), значи става въпрос за над 1 млн. евро. След дълги пазарлъци – пазарлъци е правилият термин в случая, в продължение на два месеца в различни формати – кметицата и зам.-кметицата и посредникът, посредникът и изнудваното лице, и всякакви други възможни комбинации, от един милион и нещо евро се стига до сумата отстъпка за количество 500 хил. евро общо, като от тях 250 хил. евро – за един конкретен обект с 12 500 кв. м. РЗП. От тези 250 хил. евро се стига до договорка за даване на първоначална вноска от 70 хил. евро, като останалите до 250 е трябвало да се дадат на други етапи след получаване на определени документи. И след това се случи това, което видяхте“.
Спецпрокурорът бе категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на "Младост", има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея. Какво искате да ви кажа? Че марсианци са ги сложили в колата? Има и такава версия, но е крайно невероятна, заяви прокурорът по bTV.
Засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, заключи Гешев.
Във връзка с ареста на Десислава Иванчева, престояла с белезници около 5 часа на столично кръстовище, главният секретар на МВР Младен Маринов изтъкна по bTV, че всеки случай е специфичен.
„Задържаният остава толкова, колкото е необходимо, включително и присъствие при извършване на претърсване, огледи, изземване, което цели да гарантира прозрачност и принципност при провеждане на процесуално-следствените действия”, коментира Маринов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети