Качулки измъкнаха от колата и показно арестуваха кметицата на "Младост" насред София

DenNews.bg
17.04.2018
размер на текста:

Арестуваха кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, съобщи Нова телевизия. Тя е задържана за получаване на подкуп.

Арестът е извършен на бул. "Васил Левски" в центъра на София, точно срещу Спортната палата. По предварителна информация Иванчева била задържана с крупна сума пари - 70 хиляди евро.

Задържана е и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова. От ръцете на двете жени са взети натривки, а сумата е броена пред тях.

По непотвърдена информация Иванчева е била хваната с първата вноска от поискан подкуп от 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

На мястото на ареста се яви и ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев, но отказа коментар пред медиите.

От МВР съобщиха, че върви операция по линия на корупцията, но отказаха каквито и да са подробности.

От СДВР информираха, че тяхната служба оказва съдействие на операция, която в момента тече, но те не са водещи и помагат, защото е на тяхна територия.

От прокуратурата обещаха да дадат подробности утре от 11 часа.

Адвокат Върбанов, към когото се е обърнала Иванчева, е заяви, че никой не е допускан до Десислава Иванчева. По-късно той вече е допуснат до нея.

Обиск се извърши и в сградата на община "Младост". Ограничено е движението на служителите от кметството, служители на Агенцията за противодействие на корупцията (бившата КОНПИ) и от полицията претърсват канцелариите на кметството.

В сряда, 18 април, се очакваше обсъждане от сдружение "Зелен Младост" на тема: "Зелените площи в София пред застрояване". Повод за обсъждането е опасността зелените площи в столицата да бъдат масово застроени след обнародването на промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

По реда на § 28 от ПЗР на ЗУЗСО, ще бъде възможно с Подробният устройствен план (ПУП) да се отнема статута на конкретни имоти като "озеленени площи за широко обществено ползване" и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застроявани с жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона, гласеше предварителната информация по темата.

"Ще обясним защо, противно на изказванията на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и главния архитект г-н Здравко Здравков, градинките в София не са защитени от този закон, а напротив", се казваше в предварителната информация за обсъждането.
Участници в дискусията трябваше да са Десислава Иванчева - кмет на Район "Младост" - СО; Биляна Петрова - зам.- кмет на Район "Младост" - СО; адв. Свилен Овчаров - Зелени адвокати; арх. Павел Попов - преподавател в УАСГ; Борислав Сандов - съпредседател на партия "Зелените"; Владимир Икономов - сдружение "Зелен Младост".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети