До два месеца ще има нова организация на работата на ТЕЛК

DenNews.bg
17.04.2018
размер на текста:

 До два месеца ще има нов начин за организация на работата на ТЕЛК.
"Ще имаме и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации "на" и "за" хората с увреждания", коментира пред НоваТВ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.
"Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания", посочи още той.
Променен е законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече "да не са закрепостени" към ТЕЛК комисия и да не могат да работят на друго място, допълни Коралски.
„Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия“, обясни той.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети