Съветски ракети от 70-те години неутрализирали ударите срещу Сирия

DenNews.bg
15.04.2018
размер на текста:

 Сирийският президент Башар Асад е дал висока оценка на съветското въоръжение, използвано за отразяване на ракетния удар на САЩ, Великобритания и Франция по сирийски цели, предадоха ТАСС и Ройтерс. Това съобщи днес депутатът от руската Дума Сергей Железняк, член на ръководството на партията „Единна Русия“, след среща на руски парламентаристи с Асад. Железняк каза, че от гледна точка на Асад вчерашните удари са били агресия и добави, че руските депутати споделят тази позиция. Асад се е изказал много добре за „руското оръжие, показало превъзходство над оръжието на агресорите“, каза Железняк.

Тази оценка потвърди и Дмитрий Саблин, ръководителят на руската делегация. По думите му Асад е изтъкнал, че вчерашните удари са били отблъснати от Сирия „със съветски ракети, произведени през 70-те години“, посочил е, че от 90-те години в американски филми руското оръжие е било показвано като „изостанало“, но сега е станало ясно кой наистина изостава. За да възстанови икономиката си, на Сирия ще са ѝ необходими 400 милиарда долара, е заявил Асад. Важна задача е възстановяването на инфраструктурата, за което ще трябват 10-15 години и не по-малко от 14 милиарда долара, цитира Саблин думите на сирийския президент.

Той е заявил също, че не очаква в Сирия западни компании, особено в петролната и газовата сфера. Асад е казал, че е разговарял за това с руския президент Путин в Сочи и че желанието е в Сирия да работят руски компании.

Сирийският президент е приел покана да посети Русия - Хантимансийския автономен район, и е казал, че децата му миналата година са били на почивка в лагера „Артек“, в Крим.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети