Утре е ден на национален траур за жертвите от катастрофата на „Тракия“

DenNews.bg
13.04.2018
размер на текста:

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“.
Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Катастрофата стана след удар на лек автомобил в автобус на „Юнион Ивкони“. Жертвите са шест, а не както по-рано Нова телевизия съобщи за 10 загинали. Пострадали са 21 души, сред които и 33-годишният шофьор на автобуса. Веселин Георгиев, каза, че много съжалява, че не е успял да спаси загиналите хора.
Той е с контузия на гръдния кош и е настанен в болница.
Оцелелият шофьор разказа пред Нова телевизия, че автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без той да има време за реакция.
„Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна. Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля „Рено Меган”. Отправям си погледа напред и я чакам да мине (шофира млада жена - б.р.). В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като го удря, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна”, каза Георгиев.
„Той беше вече вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, но автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво се преобърна автобуса”, добави шофьорът, като подчерта, че са били на права отсечка.
"Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме колкото можехме да извадим. Доста млади хора имаше. Повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс. В този момент мина кран, не спря, а можеше да ни помогне – просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора”, обясни той.
„Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше: "Аз съм виновна, аз ви ударих”. Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи”, разказа шофьорът.
„Не съм се движил с повече от 95 километра. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася”, каза още Георгиев.

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването съобщи, че точният брой на ранените при жестоката катастрофа на автобус на АМ "Тракия" е 21 души.
Повечето от тях са транспортирани с линейки на Спешна помощ, но по информация на лечебните заведения трима са били превозени с частен транспорт до болница „Токуда“ и "Пирогов“. Информация за самоличността на загиналите засега не се съобщава, знае се само, че са пет жени и един мъж.
Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.
МВР отвори телефонна линия за информация за пострадалите - номерата са 02 982 51 54 и 0889 94 42 60.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети